Blue Flower

Onlangs zat er in mijn mailbox een bericht van een voor mij onbekend persoon. Het onderwerp was Nederlands Indië. Daarmee was mijn belangstelling meteen al gewekt. Ik ben immers bezig het dagboek van mijn vader op internet te publiceren.

Met stijgende verbazing lees ik de mail. Er is iemand bezig met het uitwerken van het dagboek van zijn vader over de diensttijd in Nederlands Indië. Ik kijk nog eens goed Nabben? is dat niet één van de namen die ik thuis regelmatig heb gehoord van mannen waar mijn vader in zijn diensttijd mee bevriend was?

Ik lees verder en zie steeds meer herkenning. Ze vertrekken op dezelfde dag uit Amsterdam en al lezend komt de naam van mijn vader ook naar voren. Zijn naam wordt genoemd in het dagboek van Hub Nabben. Een bijzoindere gewaarwording. Zonen van Nederlands Indië gangers die elkaar via het internet ontmoeten en waarbij blijkt dat ze beide in de zelfde tijd op dezelfde plaatsen hun vaderland hebben gediend.

De zoon van Hub, Harry, moet ook nog toevallig op mijn site terecht zijn gekomen, want ik heb rang, onderdeel en wat niet al, niet eens op de website staan. Heb me daar tot nu toe ook nog niet echt mee bezig gehouden, terwijl die gegevns er ook moeten zijn.

Waar ik mij eigenlijk eerst gericht heb op het publiceren van de dagboekaantekeningen, heeft Harry er ook achtergrondinformatie bijgezocht. Hij noemt zelfs een boek dat is geschreven over het onderdeel waarmee onze vaders in Nederlands Indië zaten:Tropenjaren. Ploppers en Patrouilles van J.A.C Bartels. Ik heb het boek meteen besteld. Ben zeer nieuwsgierig naar de verhalen. Zeker een aanvulling op het dagboek op deze webiste.
Bijzonder is ook dat Harry aangaf dat het dagboek mede totstand is gekomen aan de hand van dagboek aantekening van Jan der Meer. Alweer een bekende naam. Ook één van die vrienden in Nederlands Indië. Alweer een bijzondere gewaarwording.

Ineens sta ik weer midden in het verhaal van mijn vader.Dank Harry Nabben. Een nieuwe stimulans om het verhaal verder af te maken en energie en tijd te steken in het verhaal van de reis dat ik inmiddels ben begonnen.

En wie weet kan ik ook nog eens andere dagboekaantekening toevoegen. Het verhaal van een stel jonge jongens ver van huis in dienst van het Vaderland in Nederlands Indië. Betrokken in een oorlog met alles wat daar bij hoort. Maten die omkomen, maar ook de kans dat je zelf het leven laat.

Wordt vervolgd.