Blue Flower

Ik begin er mee te schrijven dat de klokken vannacht weer een half uur vooruit gegaan.
Aan boord is het nu vier uur vroeger dan in Nederland.
Warm vandaag. Als je wilt zonnen, moet je erg voorzchtig zijn. Er ligt er al één in het hospitaaltje.
Ik heb ook gehoord dat er een majoor ligt met een longaandoening.
De wachtmeester van ons peloton kreeg vanmorgen bericht dat een zwager van hem was verongelukt.
Verdriet en feest liggen dichtbij elkaar aan boord. Vandaag is het namelijk ook een feestdag. We vieren het Neptunes feest. Neptunes was vroeger, naar men zei, de god, de heerser van de grote zeeën. Hij was dus de baas en je moest doen wat hij zei, want anders ......?
Het Neptunesfeest wordt tot op de dag van vandaag gevierd. Bij elk schip dat de evenaar passeert komt Neptunes met zijn trawanten aan boord. Om negen uur precies blies de fluit en daar kwam Neptunes te voorschijn, voorafgegaan door een muziekkorps, de scheepskapitein en C.O.T.. Nadat ze tweekeer het promenadedek rond geweest waren, namen ze plaats op het achterschip en kon het spel beginnen.
De advocaat had een lijst met namen van personen met wie het niet in orde was, die geen zuiver gweten hadden, bij zich. Ik was daar gelukkig niet bij, want dit was niet voor de poes. Je naam werd door de advocaat afgeroepen. Degene wiens naam werd genoemd moest naar voren komen. Vervolgens werd verteld waarom je naar voren moest komen. Neptunes sprak daarna met zware stem het vonnis uit.
De meest voorkomende straffen waren eerst een slokj zeewater en daarna een haring op eten met ingewanden en al of worden geschoren. Dit scheren bestond uit het insmeren met blenco en groene zeep. Dit werd er vervolgens zo goed en zo kwaad als het ging met een groot scheermes weer afgehaald. Daarna werd je met kleren en al in het zwembad gedompeld of onder een flinke straal water gezet.
Aan het einde van de plechtigheid zei Neptunes nog dat hij ons voor een periode van 2 jaar uit zijn rijk verbandde naar Indië. Daarna ging hij met zijn trawanten nog naar het voorschip om daar enige gevallen af te handelen.
Neptunes vond eigenlijk dat iedereen een beurt had moeten hebben, maar daar had hij helaas geen tijd voor.
Vanmiddag hebben we heerlijk gegeten. Soep, stamppot met een bal gehakt, een appel, een flesje limonade en bier.
Vanavond hebben we in de keuken ook heerlijk gegeten.
Ik ben ook nog even bij de dominee geweest.
Dan nog iets uit de sprekende krant:
In Pontianak heeft vannacht een grote brand gewoed waarbij 80 winkels zijn verwoest. De schade wordt geraamd op fl. 2.000.000,--. Dit is reeds de tweede brand na de capitulatie van Japan in Pontianak. Toen werden 160 winkels verwoest.
Het weerbericht voor Nederland voor vandaag luidde: zwaar bewolkt, tijdelijke opklaringen, nevel en mist. Hier en daar kans op regen of sneeuw. Vannacht nachtvorst.
Op 18 november om 12 uur hebben totaal 5805 zeemijl afgelegd.